Kalfjes

Op ons bedrijf worden jaarlijks tussen de 60 en 80 kalfjes geboren. De helft zijn meestal mannetjes (stierkalfjes) en de andere helft vrouwtjes (vaarskalfjes). De stierkalfjes blijven niet op ons bedrijf. Deze worden met 14 dagen verkocht aan een veehandelaar die ze naar een kalverhouderij brengt. Daar worden ze verder opgefokt tot ze geslacht worden en verkocht worden als kalfsvlees. De vaarskalfjes die blijven, gaan na 14 dagen naar het groepshok op stro.

Kalfjes krijgen de eerste 3 dagen van hun leven moedermelk, dat heet biest. Hierin zitten heel veel antistoffen die de moederkoe zo aan haar kalf meegeeft voor een goede start buiten de baarmoeder. Een kalf drinkt 6 tot 8 liter biest/melk per dag. Als de koe meer melk geeft in de eerste drie dagen, dan krijgen ook de andere, oudere, kalfjes deze biest. Na drie dagen gaat de melk van de koe mee met alle andere melk die wordt opgehaald door de melkfabriek. De kalfjes krijgen dan kunstmelk, ook wel poedermelk genoemd. Daarin zitten alle stoffen die een kalf nodig heeft en kun je heel precies voldoende melk geven.

De kalfjes krijgen de eerste drie maanden van hun leven melk, maar vanaf hun eerste levensdag krijgen ze ook al een bakje met brokjes voor hun neus en een bakje met water, Zo kunnen ze heel langzaam al leren brok te eten. Na 6 tot 8 weken geven we steeds iets minder melk en gaan ze vanzelf brok en ook hooi eten zodat ze na drie maanden de melk niet meer nodig hebben.

De vaarskalfjes die op ons bedrijf blijven, fokken we op tot melkkoe. Zo zorgen we ervoor dat we altijd gemiddeld ongeveer 70 tot 72 melkkoeien op ons bedrijf hebben. Ieder jaar gaan er wel melkkoeien naar een andere boer of naar de slachterij omdat ze bijvoorbeeld geen melk meer geven of omdat ze niet meer drachtig worden. Om toch gemiddeld die 70 koeien te houden hebben we dus weer nieuwe jonge koeien nodig. We kiezen ervoor geen dieren aan te kopen van andere bedrijven, op deze manier kennen we onze melkkoeien al van jongs af aan.

De vaarskalfjes houden we ook niet allemaal, dat zouden er veel te veel zijn. We hebben gemiddeld maar 15 tot 20 kalfjes nodig. We kiezen al voordat een koe een kalf krijgt of we het kalfje eventueel willen houden. Hierop baseren we de keuze voor een stier. Lees hier meer over bij pinken.