Pinken

Als de kalfjes 1 jaar zijn geworden, dan noemen we het geen kalf meer maar een pink. De pinken zitten bij elkaar in een groepshok en eten hun voer aan het voerhek. Daar ligt altijd kuilgras (dit is gras dat in de zomer gemaaid is en onder zeil bewaard wordt als voer voor de winter) wat ze kunnen eten. Ook krijgen ze 2 keer per dag brok bijgevoerd. Daar zitten allerlei voedingstoffen in die ze nodig hebben voor hun groei. Een groot deel van het jaar lopen de pinken 24 uur per dag buiten. Dan eten ze gras uit het weiland (hoeven wij het niet voor ze te maaien) en krijgen ze ook 2 keer per dag brok gevoerd. Zo leren ze al vroeg hoe ze gras moeten eten, dit is belangrijk want als ze melkkoe zijn moeten ze goed gras kunnen eten om dit om te zetten in melk.

Als een pink ongeveer 1 jaar en 2 maanden is, is het tijd dat ze drachtig wordt. Wij hebben zelf geen stier (mannelijk dier) op het bedrijf en maken gebruik van kunstmatige inseminatie (KI) om een pink of koe te bevruchten. Maar eerst moet een pink een eisprong hebben voor je haar kunt insemineren met de zaadcellen van een stier, we noemen dat, het pink moet tochtig zijn. Pinken, en ook koeien, laten dit vaak zien door veel te schreeuwen of door op andere pinken/koeien te springen. Ze gedragen zich anders dan normaal. Zodra een pink tochtig is, gaan we kijken welke stier er het best bij haar past. Eigenlijk heeft de KI organisatie dat al gedaan op basis van haar (genetische) kenmerken. Dat betekent dat als een koe een beetje X-benen heeft, je er een stier bij zoekt die dat juist niet heeft en dan hoop je dat de match tussen koe en stier een nog beter kalf en later dus koe oplevert. Zo kijk je ook wat de verwachting is van haar melkgift. Als ze verwachten dat ze veel melk gaat geven, maar met bijvoorbeeld niet zo'n hoog eiwit gehalte dan zoek je daar een stier bij die juist veel eiwit 'vererft' dus kalfjes geeft die veel eiwit in de melk geven. Dat is een hele puzzel en op basis van heel veel kenmerken krijg je een stierkeuze van bijvoorbeeld 3 stieren die goed bij dit pink passen.

Als het pink drachtig is dan duurt het ongeveer 9 maanden voor het kalf geboren wordt. Een pink is dan gemiddeld 2 jaar oud en krijgt dan haar eerste kalf en wordt zo van pink een melkkoe. Het eerste jaar van melkgeven noem je zo'n koe ook wel een vaars. Lees hier meer over bij koeien.